Na talerzu modelki: sałatka z dynią i serem feta

10/14/2013
Wczoraj upiekłyśmy z mamą dynię i wszyscy zakochaliśmy się w jej cudownym, słodkim smaku i soczystym kolorze. Chciałam ją zmiksować na jesienne puree, ale okazała się tak pyszna, że powstała z niej sałatka - z tego, co akurat znalazłam w lodówce, a jak wiadomo takie spontaniczne dania "resztkowe" wychodzą zawsze najlepiej ;-) 

Dynia pochodzi z Ameryki Środkowej. W Polsce popularnie zwana była banią. Historia dyni sięga czasów starożytnych – słynny wódz, polityk i wielki smakosz Lukullus (117–56 r. p.n.e.) podawał na swoich słynących z przepychu ucztach dynię smażoną w miodzie. Uczeni greccy podawali natomiast świeżo utartą dynię zalaną winem jako środek przeciw zaparciom.


W XV w. dynia przypłynęła na statkach Kolumba – on sam zresztą odnotował w swoim pamiętniku dzień, w którym po raz pierwszy ujrzał to niezwykłe olbrzymie warzywo. Początkowo Europejczycy traktowali dynię jako egzotyczną ciekawostkę, jednak wkrótce odkryli jej zalety i już 100 lat później uprawiano ją w niemal wszystkich krajach naszego kontynentu. W Polsce szybko zdobyła popularność – pożywne i smaczne potrawy z dyni pojawiały się zarówno na stołach pańskich, jak i chłopskich. Furorę zrobiły nasiona dodające, jak wierzono, wigoru w łóżku. Nie wiadomo, czy informacja o ich właściwościach wspomagających potencję przybyła wraz z nimi z Meksyku, czy też nasi protoplaści odkryli tę ich cechę sami – dość że i panowie, i chłopi raczyli się pestkami dyni przed miłosnymi schadzkami, a kobiety karmiły nimi niemrawych mężów i kochanków. W niektórych regionach Polski pan młody tuż przed udaniem się do łóżka z nowo poślubioną żoną wdziewał maskę z dyniowej skorupy i pogryzał pestki, by sprostać mężowskim obowiązkom.
Już 500 lat p.n.e. Hipokrates powiedział: Twoje pożywienie będzie Twoim lekarstwem. Natura sama oferuje wspaniałe dary, pożywienie, lekarstwa i źródła sił życiowych!

Szczególnie cenna jest dynia o pomarańczowym miąższu – im kolor miąższu intensywniejszy, tym więcej w nim witamin. Dynie zawierają ich stosunkowo dużo: A, B1, B2, C, PP, ponadto składniki mineralne, zwłaszcza fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez oraz mnóstwo beta-karotenu, który w organizmie przekształca się w witaminę A. Zapobiega ona krzywicy u dzieci, wzmacnia wzrok, chroni przed nowotworami. Wraz z witaminą E wspaniale wpływa na cerę – utrzymuje odpowiednią wilgotność skóry i zwalcza niszczycielskie wolne rodniki.

Dynia bogata jest również w białko. W dodatku nie tuczy! Mimo że to owoc brzuchaty, należy do niskokalorycznych. Dzięki dużej zawartości celulozy pomaga w kuracjach odchudzających. Dynia przyśpiesza przemianę materii, dzięki czemu organizm pozbywa się nagromadzonych tłuszczów. Zawiera także pektyny i kwasy organiczne.

Gotowana lub surowa dynia pomaga w nieżytach przewodu pokarmowego, przy uporczywych zaparciach, chorobach krążenia z towarzyszącymi im obrzękami i schorzeniach wątroby. Nawet dla tzw. delikatnych żołądków dynia rozgotowana jest lekkostrawna i łatwo przyswajalna.

Dynia jest zalecana jako środek ogólnie odkwaszający, moczopędny, żółciopędny. Podaje się ją rekonwalescentom, pomaga bowiem odzyskać siły po ciężkiej chorobie.

Miąższ dyni stanowi doskonały środek przeciwwymiotny dla ciężarnych. W Azerbejdżanie odwar z kwiatów dyni jest wykorzystywany do leczenia trudno gojących się ran. Mieszkańcy Tybetu stosują dynię w żywieniu dietetycznym chorych na wątrobę, nerki i serce, a także na zapalenie żołądka, nadkwasotę, owrzodzenie żołądka i dwunastnicy.

SAŁATKA Z DYNIĄ I SEREM FETA

rukola
dynia
feta/ser kozi
oliwa z oliwek
sól morska
świeżo zmielony pieprz
pestki dyni

Dynię kroimy na kawałki, smarujemy oliwą z oliwek, posypujemy solą i pieczemy w 200 stopniach przez około 20 minut (do miękkości). Studzimy. Rukolę wykładamy na talerz, dodajemy dynię, pokruszony ser feta (lub kozi), skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy pestkami dyni i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.


9 komentarzy:

  1. MNIAM MNIAM!
    poproszę o taką z dostawą do pracy ;)
    bardzo ciekawe połączenie, lubię takie eksperymenty! :D
    udanego tygodnia! :*

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Na zupkę też niedługo przyjdzie pora! :)

      Usuń
  3. Świetna sałatka, ja też kocham dynię<3

    OdpowiedzUsuń
  4. Zgadzam się , dynia to świetna rzecz a jako zupa zagościła u mnie ostatnio z serem pleśniowym i prażonymi pestkami dyni ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Boże jak cudownie to musi smakować <3

    OdpowiedzUsuń
  6. ooo taak - widzę, że modelka sobie zdrowo dogadza! :)
    taka sałatka to same pyszności, dynia z serkiem kozim musi współgrać idealnie. :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
SZABLONY RZECZYLADNIEJSZE.PL