Muffinmania

2/23/2013

Uciekając w sesji od nauki odkryłam nową (pyszną!) pasję: pieczenie babeczek. Wyjście do sklepu po składniki, nalewania ciasta do foremek, a później obserwowanie rosnących w piekarniku muffinek przynosiło mi niezwykły spokój ducha i radość tworzenia ;-p Najlepsze w pieczeniu muffinów jest to, że możemy do woli eksperymentować ze składnikami i co trochę wymyślać nowe połączenia smaków. Wypróbowałam wiele przepisów, każdy z nich mniej lub bardziej modyfikując, a dzisiaj mam dla Was moje trzy ulubione.


PEŁNOZIARNISTE MUFFINY Z SUSZONYMI POMIDORAMI
INSPIRACJA

Przepis na 6 babeczek
  • 6 łyżek mąki pełnoziarnistej (używam mąki Lubella)
  • 6 łyżek otrębów owsianych
  • 2 jaja
  • 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego (podobno ze śmietaną wychodzą równie pyszne ;-))
  • 1-2 ząbki czosnku
  •  malutki kawałek mozzarelli/sera żółtego
  • 2 pomidory suszone z zalewy 
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pieprz, sól
Jogurt mieszamy z jajkami. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę, otręby, proszek do pieczenia, solimy i pieprzymy do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie nakładamy po 2 łyżki do silikonowych foremek. Na masę kładziemy mały kawałek sera i suszonego pomidora (składniki będą naprawdę niewielkich rozmiarów), zalewamy resztą ciasta do ok. 3/4 foremki. Babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut.



CZEKOLADOWO-BANANOWE PEŁNOZIARNISTE BABECZKI
  • 6 łyżek mąki pełnoziarnistej
  • 6 łyżek otrębów owsianych
  • 2 jajka
  • 4 łyżki gęstego jogurtu
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 5 łyżek ksylitolu + łyżeczka stewii
  • 1 banan
  • łyżeczka proszku do pieczenia
Jogurt mieszamy z jajkami. Dodajemy mąkę, otręby, proszek do pieczenia, kakao i słodzidła. Dokładnie mieszamy. Nakładamy pierwszą warstwę do foremek. Banana kroimy na małe kawałeczki, które następnie "zatapiamy" w foremce i przykrywamy resztą ciasta do ok. 3/4 foremki. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy ok. 30 minut. 




CZEKOLADOWO-BANANOWE BABECZKI FASOLOWE (BEZ MĄKI!)
INSPIRACJA
Przepis na 10 babeczek
  • puszka czerwonej fasoli
  • 3 jajka
  • 4 łyżki otrębów pszennych
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego (nie może być zbyt rzadki)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki ksylitolu + łyżka stewii
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1 banan
Fasolę odsączamy z zalewy i bardzo dokładnie przepłukujemy. Wrzucamy do blendera i dodajemy wszystkie składniki oprócz banana. Miksujemy. Nakładamy nadzienie do ok. połowy foremki. Banana rozgniatamy widelcem i niewielkie kawałki nakładamy na ciasto. Zalewamy resztą ciasta i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30-35 minut.



Macie swoje ulubione połączenia muffinkowe? Sprawdzone przepisy, które warto wypróbować?:-)

16 komentarzy:

  1. Pycha :) Moje pierwsze muffinki jeszcze przede mną ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. te z pomidorami wydają się być super, muszę spróbować :D
    Ja robię najczęściej czekoladowe, chociaż ostatnio zrobiłam też jabłkowo-cynamonowe i rozeszły się szybko :D

    OdpowiedzUsuń
  3. heh ja również je uwielbiam ale pamiętam kiedys taka sytuacje, że miałam strasznego smaka a tutaj patrze do piekarnika a wszystkie zwęglone:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Mi się najbardziej podobają te z suszonymi pomidorami, jednak moje ulubione to dalej owsiankowe :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja uwielbiam robić muffinki :) ale na słono jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam muffinki, przepis na pełnoziarniste na pewno wypróbuję;) pozdrawiam A.

    OdpowiedzUsuń
  7. Przy słowie "suszone pomidory", które uwielbiam (pomidory, słowo w sumie też), musiałam przerwać lekturę i coś zjeść... Już nie mogę doczekać się piekarnika :>

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam muffinki!
    są takie proste i szybkie w wykonaniu i można z nimi kombinować na różne sposoby!;)
    też lubię patrzeć jak rosną, to takie..hmm odprężające?;p
    dziś będę piec jakieś (jeszcze nie wymyśliłam jakie;p) babeczki z bananem ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Apetyczne te muffiny, apetyczne :) A jak zdrowe, to spokojnie można się zajadać.
    Muffinkowe połączenia? Hmm, nie znam zbyt wielu. Lubię takie z dżemem lub budyniem w środku :)

    OdpowiedzUsuń
  10. mmmm muffinki :D uwielbiam! ♥

    OdpowiedzUsuń
  11. Też ostatnio popadłam w muffinowy szał :D

    OdpowiedzUsuń
  12. muffinki z suszonymi pomidorami - fajny pomysł a drugie sniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. pycha!
    przejrzałam bloga,świetnie piszesz i bardzo ciekawie!
    pozdrawiam
    MademoisellePoisson
    P.S zapraszam na konkurs u mnie na blogu,do wygrania bon o wartości 100zł :)

    OdpowiedzUsuń
  14. pycha, mniam mniam♥ pozdrawiam:*:*
    OLA

    OdpowiedzUsuń
  15. wszystkie muffinki pierwsza klasa! spróbowałabym każdej z chęcią! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
SZABLONY RZECZYLADNIEJSZE.PL